Tuhle otázku si klade každý, kdo se někdy setkal s pojmem bimboifikace. A jak to tak bývá, existuje na ni jednoduchá i složitá odpověď. Možná, než si odpovíme, bychom si ale měli položit jinou otázku: Měla by bimbo být blonďatá? Německý blog Pink Bimbo Academy tuhle otázku rozpracoval do podrobna, a protože se s ní víceméně ztotožňujeme, rozhodli jsme se přeložit jejich příspěvek a navázat na něj svými postřehy.

A) Objektivně řečeno bimbo NEMUSÍ být blonďatá. Samotná definice bimbo je docela vágní, každá dívka, která se zapojuje do procesu bimboifikace, má navíc velký prostor k tomu najít si vlastní definici a styl. Bylo by navíc krátkozraké, kdyby bimbo komunita nepřijímala za bimbo barbie jiné dívky než blondýnky. Museli bychom se totiž vzdát rolových modelů, jako jsou Aletta Ocean, Amy Anderssen, Chloe Khan, Aysha Soper, Céline Centino, Anastasia Doll a další, u kterých nnikdo nepochybuje, že jsou to pravé bimbo panenky, které posunuly celé hnutí zase o kousek vpřed. Vždy navíc můžeme říct, že všechny zmíněné dívky prochází stále bimboifikací a nic nebrání tomu, aby jednou byly blonďaté. Jak už všichni víme, bimbo barbie je neustále probíhající proces, bimbo je životní role a snaha o dosažení dokonalosti ideálů bimbo. Každá bimbo barbie svou snahou neustále posouvá svoji osobnost a tělo, což nevylučuje změny v budoucnu.

B) Jak jsme ale sami naznačili v návodu Jak se stát opravdovou bimbo?, bimbo barbie by MĚLA BÝT blonďatá. Proč je ale blond barva vlasů tak důležitá a dokonalá v rámci celé téhle subkultury? Důvodů je mnoho:

1) Jde o tradiční, klasický stereotyp, původní definici bimbo, která se stala příkazem.

Podle Collinsova sloníku je bimbo (bɪmboʊ) znamená, že „pokud někdo nazývá mladou ženu bimbo, myslí se tím, že přestože je krásná, je hloupá. To může způsobit pohoršení [neformální, nesouhlas]“. Synonymy jsou barbie (panenka), hloupá blondýnka, blbka.

V Urban Dictionary se o bimbo píše jako o „hloupé, egoistické blondýnce, obvykle s velkými ňadry a tunou make-upu. Má také spoustu kamarádek, které vypadají jako ona. Taaaak neoriginální„.

Merriam Webster uvádí tuto definici: „Atraktivní, ale hloupá žena.“

A Wikipedia? „Začátkem 21. století se stereotypní bimbo vzhled stal vyjádřením pro hrubou a hloupou, atraktivní ženu, často blonďatou a se zaoblenou postavou a velkými ňadry, eventuálně nosící silný make-up a odhalující oblečení. Je také spojený se stereotypem hloupé blondýnky.

Základem přeneseného výrazu je právě kulturní „blond stereotyp„, podle kterého jsou blondýnky odlišované od brunetek jako více žádané a méně inteligentní. Tento stereotyp se stal součástí kulturního vnímání ve hře “Les Curiosities de la Foire” z roku 1779 o francouzské kurtizáně, která si vybudovala pověst krásné, ale hloupé a neschopné konverzace, reprezentující „původní hloupou, ale krásnou blondýnku“. Stala se tak možná prvním prototypem bimbo. V roce 1925 byl tento stereotyp oživen ve formě Lorelei Lee, světlovlasé mladé ženy hledající bohatého muže v románu “Gentlemen Prefer Blondes”. Ve stejnojmenném filmu ji později v roce 1953 ztvárnila předchůdkyně bimbo Marilyn Monroe. Ta měla podobnou pověst, kterou si sama pěstovala těžila z ní, tak jako řada jiných, jako Judy Holliday, Jayne Mansfield nebo Goldie Hawn, které pracovaly s těmito očekáváními. Marilyn také zužitkovala kombinaci stereotypu hloupé blondýnky a dalšího tropu, který spojil blonďaté vlasy s neobyčejnou ženskou krásou a přinejmenším pozoruhodně zvýrazněl sekundární ženské pohlavní orgány: „stereotyp blonďaté sexbomby„, který vznikl o něco dřív díky Jean Harlow, které se přezdívalo „bolnďatá sexbomba“ již v roce 1931 díky jejímu filmu Platinová blondýnka a o dva roky později ve filmu Bombshell. Od té doby byla kombinace těchto dvou stereotypů znovu a znovu a znovu používána a vedla k obecnému chápání pojmu „bimbo“, jak ho známe dnes. Stereotyp byl poháněn slavnými ženami jako Pamela Anderson, Anna Nicole Smith, Britney Spears, Lolo Ferrari, Paris Hilton a mnoho dalších. Jak můžete vidět, blonďaté vlasy byly definujícím faktorem od začátku obecné myšlenky bimbo – a proto si udržuje zásadní místo v definici pojmu. Protože se dnes stalo vnímání bimbo panenky stalo hrdým a statečným vyjádřením, do kterého se pouští dívky a ženy po celém světě, tisíce dívek znovu dobývají někdejší nadávku ve snaze vidět tuto myšlenku femininní, sexy, blonďaté, kozaté dívky z jiného úhlu, bez negativních konotací a urážlivého podtextu. Film Pravá blondýnka přinesl hlavní postavu Elle Woodsové, kterou hrála Reese Witherspoon, jako velice femininní, krásné a blonďaté panenky s oblibou v Barbie, růžové barvě, ženské módě a vysokých podpatcích, zároveň však velice dobrosrdečné, správně naivní, lehkovážné a jednoduché. To je pouze jeden krok, ale mnoho bimbo panenek nese tuto nálepku s hrdostí a sebevědomím, jako třeba Alicia Amira – přijímají tato označení, zatímco zůstávají věrné svám ženským identitám, vlastnostem a přirozenosti. Dívky, které „jdou na blond“ v rámci své bimboifikace se vyjadřují svou barvou vlasů. Říkají tím: „Jsem bimbo a jsem na to hrdá!“ To je zpráva, kterou jiná barva vlasů nemůže zprostředkovat. Udělej tedy prohlášení, rozšiř své sdělení, zůstaň u definice bimbo a buď na ni hrdá: buď blond!

2) Kultrní porozumění blonďatých vlasů je pro bimbo vhodné a lichotivé

Kromě kulturních očekávání a stereotypních významů mají blonďaté vlasy psychologické efekty na lidi po celém světě a nesou s sebou určité předpoklady, které jsou pro bimbo velice lichotivé a dívky z nich mohou těžit víc než z jakékoliv jiné barvy vlasů: blodňatá barva vlasů je vnímaná jako femininní, mladistvá, naivní a oddaná. Navíc existují předpolady jako nevinnost, současně kombinovaná se zábavou, lehkovážností, nadšením, radostí, promiskuitou a s „větším množstvím zábavy v ložnici“. Nemůžeme opomenout ani odkaz k náboženským zobrazením andělů, ale také řadu vlastností, které se vážou k bílé barvě. Není divu, že se vlastnosti bílé barvy aplikují na blonďatou barvu vlasů – a může to být podpořené přirozenými skutečnostmi, jako že malé děti mají často blonďaté vlasy předtím, než získají konečnou, přirozenou barvu vlasů. Blonďatá barva vlasů tedy vzbuzuje představy spojení s mladostí, čistotou a zdravím. Všechny tyto rysy přitom odpovídají definici bimbo a ideálům bimbo! Je velice důležité, aby byla bimbo panenka vnímána těmito způsoby, existuje ale také osobní benefit – tato psychologická očekávání vytváří autosugesci. Dokud je společnost připravena předpokládat přítomnost těchto povahových rysů v blonďaté dívce, ani žádná bimbo panenka není zbavená těchto předpokladů. Dívka, která si odbarvuje vlasy, aby se stala blonďatou v rámci své bimboifikace, do sebe automaticky a nevědomě projektuje tyto vlastnosti, což má za následek sebenaplňující proroctví díky autosugesci, přitažení všech těchto pozitivních aspektů do své osobnosti. Dívka, která se stala blonďatou, se bude cítit lépe, více žensky, pozitivně, mladší, vesele, zdravěji, více sexy, přitažlivěji a lehkovážněji, což posílí její bimbo osobnost a její přirozené Já. Jedná se o vědecky prokázaný fakt: „Když si ženy odbarví vlasy na světlejší, bylo prokázáno, že chodí časteji ven (3 večery v týdnu u blondýnek / 2 večery u brunetek) a cítí se sebejistější a mladší.“ Zdá se tedy, že platí „platinový efekt“: Blodnýnky si užijí více zábavy!

3) Pánové preferují blondýnky

Co každý očekával, je vědecky prokázáno: muži preferují blonďaté díky a ženy. Není o čem se dohadovat, je třeba to přijmout. Je to tak po celém světě a nejspší v celé lidské historii. Tato domněnka byla potvrzená časopisem Journal of Social Psychology, nebo také experimentem, který provedla novinářka Emily Shackleton pro deník Metro, ve kterém použila Tinder a blonďatou paruku, aby zjistila, jestli přiláká více pozornosti jako brunetka, nebo blondýnka. Na konci experimentu říká: „Rozdíl byl neuěřitelně zřejmý a byl okamžitý. Bylo to vlastně trochu depresivní. (…) Ale je třeba říct, že jsem se jako blondýnka hodně bavila. (…) A vítězem… bylo nepopiratelně blonďaté já. Bez známky pochybností.“

Muži k blonďatým dívkám přistupují častěji než ke všem dívkám s jinými barvami vlasů dohromady! Není to jen prokázaný fakt, že blondýnky častěji upoutávají pozornost mužů, je také jisté, že nejvíce mužů jednoduše považuje blonďaté dívky za atraktivnější než ostatní (o 22 %, abychom byli přesní). Co Marilyn Monroe věděla už v roce 1953, když hrála v Pánové mají radši blondýnky, je znovu a znovu vědecky prokázané. Tématem se zabývají také některé knihy, jako třeba “The Evolutionary Bases of Consumption”, “The Consuming Instinct, What Juicy Burgers, Ferraris, Pornography, and Gift Giving Reveal About Human Nature“ nebo “The Encyclopedia of Hair: A Cultural History“. Všechny zmíněné faktory hrají důležitou roli v preferencích mužů, stejně jako fakt, že méně než 10 % žen na světě jsou přírodní blondýnky. Blond vlasy neznačí pouze zlato ve svém vzhledu, ale jsou podobně vzácné. Vzácné věci jsou považované za hodnotné, žádoucí a drahé, takže v kombinaci se zmíněnými vlastnostmi a dalšími faktory není žádný div, že muži nesmírně preferují blondýnky.

4) Blond vypadáš lépe. Skutečně, věr tomu.

Jestli jsi zvídavá bimbo dívka, už jsi skoro určitě uvažovala nad myšlenkou stát se blonďatou. A ano – měla bys. Jsi ale jedna z těch dívek, která si myslí, že jí blond vlasy nebudou slušet? Zkusila jsi jednou blond paruku a nevypadalo to dobře? Všichni říkají, že bys vypadala špatně? Upřímně, jsou to kraviny.

Ohromná většina dívek jednoduše vypadá lépe s blonďatými vlasy. Je to jednoduché. Výše popsaný experiment se odehrával s levnou parukou, a přesto to fungovalo. Nemluvíme o tom, že by dvě třetiny dívek na celém světě vypadaly lépe blonďaté, mluvíme o nějakých 99,99 procentech všech dívek a žen, které by tak vypadaly lépe. Nejsi žádná zvláštní výjimka, která vypadá lépe jako brunetka nebo černovláska. Všechny studie a fakta a osobní zkušenosti říkají něco jiného. Je lehké to vysvětlit: obáváš se toho oddat se všemu, co vnímáš, že souvisí s bimbo nebo blonďatými vlasy, nebo se bojíš zkusit něco jiného a jsi zvyklá na svoji současnou barvu. Nebo jsi líná. Přiznej si, že jsi nad tím nědky přemýšlela, nebo jsi si vyzkoušela blonďatou paruku a říkala jsi si, že jsi v tom docela sexy. Jestli paruka nevypadala tak dobře, vždy si pamatuj, že paruky nikdy nevypadají tak dobře, jako tvoje vlastní vlasy, zvlášť ty levné paruky. Jakkoliv miluješ ty, kteří tě od blonďatých vlasů zrazují, nejsou k tobě upřímní a lžou ti kvůli předsudkům. Ostatní dívky to mohou ovažovat za potenciální ohrožení a konkurenci, nebo může jít jen o snahu tě kontrolovat. Která dívka by přeci chtěla, aby se z její kamarádky stala obdivovaná, více femininní a přitažlivá? Pokud ti to tvrdí kluk, je to ještě horší. Dobře víš, jaký typ kluků říká věci jako „nedělej to, prostě buď přirozená, jsi krásná, jaká jsi“. Jsou to ti, kteří tě přesvědčují, abys nenosila make-up. Většinou jsou neúspěšní a nevěří si, že by si tě potom dokázali udržet. Nenech je, aby tě stahovali zpátky. Naopak každý, kdo je k tobě upřímný, tě podpoří ve změně tvé barvy vlasů na blond.

5) Fakt: Větsina bimbo je blond.

Stačí se podívat na náš blog. Sice platí, že pornoherečky nejsou z většiny blonďaté (je jich „jen 32,7 %, zatímco hnědé vlasy má 39,1 %), je třeba brát v potaz, že blondýnek je v populaci mnohem méně. Bimbo panenky ale blonďaté jsou. Stačí se podívat na náš blog nebo Facebook, nebo na vzory, které nabízí Pink Bimbo Academy. Důvody pro to byly vysvětlené výše, proto pokud chceš být vnímaná jako bimbo, měla bys být blonďatá. Sesterstvo bimbo barbie tě spíš přijme blonďatou. Většina přitom není přírodně blond, všechny prošly stejnou cestou, aby se mohly stát bimbo.

6) Vzhledem k tomu, že v celosvětové populaci existuje jen 10 % blondýnek, znamená to jediné – jako blondánka bude považovaná za fake!

Bimbo barbie potřebuje být umělá. I když dnes není řeč o prsou, hlavní argumenty zůstávají: tak jako je to s prsními implantáty, odbarvit si vlasy a stát se blond je ceremoniálním aktem stávání se bimbo. Nejspíš nejsi přírodní blondýnka, takže stát se takovou je jednou z bimboifikačních změn, které záměrně podstupuješ. Implantáty jsou plastickým zvětšením tvého těla, „umělost“, kterou se snažíš zavést, umělé vylepěšení k dosažení umělé dokonalosti – a odbarvení vlasů je přesně to samé. Falešné a umělé vykořenění daného, přirozeného stavu, který záměrně přetváříš na něco, co si sama vybíráš – a není to přirozené. Obraz tvé bimbo osobnosti, tělo, které jsi vymodelovala podle své vůle, je uskutečněné ve své „falešnosti“, umělá dokonalost je dosažená i díky „falešné“ barvě vlasů. To je jediné logické dovršení tvé snahy.

7) Život je jednoduší, když jsi blond

Přinesli jsme mnoho různých důvodů, proč bys měla být blonďatá, a objevili jsme hodně způsobů, kterými blondýnky benefitují ze své barvy vlasů. Existují ale dokonce další důvody, které nesouvisí s bimboifikací. Studie prokázaly, že se okolí chová k blondýnkám lépe, více přátelsky a laskavě, že v určitých situacích získávají vyšší ocenění a že blonďaté servírky mají vyšší spropitné. To ti ale také potvrdí praxe.

8) Co si o tom myslí komunita bimbo?

Stačí se chvíli zabývat fenoménem bimbo barbie, sledovat blogy, stránky na sociálních sítích, porno a další zdroje, aby bylo každému jasné, že ideální bimbo je blonďatá. Protože je ale tato komunita velice otevřená, nevyčleňuje ze svého středu ty dívky, které neplní tu a tu normu. Krása bimbo barbie spočívá v její proměnlivosti, v procesu stávání se dokonalou, perfektní a umělou panenkou, která je spokojená sama se sebou, sebevědomá, zdravá na těle i na duši, oddaná a za každé okolnosti laskavá ke svému okolí.

 

Napsat komentář